Gästbloggare: "Greven höjer arrendet med 77%"





STRID. Det skånska godset Trolle-Ljugby bebos av Alice och Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister. Gästbloggare Rune Persson, pensionerad lantbrukare, var tidigare arrendebonde under fideikommisset.




"Förr kunde det var mera status att vara gift med en arrendebonde än med en arbetare", skriver gästbloggare Rune Persson i detta vittnesmål från en pågående arrendekonflikt under det grevliga godset Trolle-Ljungby - ett kvarlevande fideikommiss under Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister.

Mats Ingolf Svensson i Näsum i Bromölla kommun har den minsta gården, 14 hektar åker och 7 hektar betesmark. Åkern har de själv stenröjt och dikat. Ekonomibyggnaderna är gamla. Han har själv uppfört maskinhall och lösdriftsstall för amkor.
Bostadshuset började hans farfar att modernisera, sedan fadern och nu Mats Ingolf.
Inget har bekostats av godset: elektricitet, vatten och avlopp, värmeledning, köksutrustning, isolering tillbyggnad etc. En stomme, troligen från mitten av 1800-talet, kan sägas ägas av fideikommisset.
Arrendeavgiften var 37.000 kr plus brandförsäkringsavgift på 7.700 kr (44.700)
Han får inte jaga, ej hava lösgående hund. Åtta fullvuxna nötkreatur skall hållas, han skall underhålla husen – det hör ju till.
För att kunna leva på så liten areal, har han anlagt 3 ha fruktträd, vilket kostar ca 300.000 kr per ha. Han har flera gånger vädjat till greven att gå med på att få friköpa stället. Det är sammanvävt med en intilliggande tomt som de äger. Där finns hus för frukt, frys, vattenborra och nämnda ekonomibyggnader som han äger.
Nej, säger Greve Trolle Wachtmeister på Trolle Ljungby fideikommiss. Det är inte till salu!
Skulle han sälja uppgår inte räntan till det han kan få i arrendeavgift, har han nämnt vid något tillfälle.
Inför sammanträdet den 13 april 2010 i arrendenämnden dit han hänskjutit tvisten, hade Svensson ånyo framställt sin önskan att få friköpa.
Som ombud hade Svensson bett undertecknad, Rune Persson, att företräda honom. När vi kom in i tingshuset i Kristianstad möttes vi av en manstark skara: Greven, advokaten Peter Bengtsson från Winges advokatbyrå i Malmö, Grevens brorsonson Carl Fredrik Wachtmeiser (25) som skall ta över samt godsinspektorn Per-Inge Pålsson.
Jag slog genast an en spydig ton om den stora styrkan, men tog sedan upp ett antal episoder som utspelats där genom åren, bl.a. när Wilhelm Penser bistod greven.
Det blev inte lika muntert inför ordf. lagman Susanne Björkman-Ragnarsson.
Grevens krav på 58.000 kr i kontraktsförslaget hade nu advokaten fått upp till fabulösa 93.000 (151%) men gav rabatt på 20.000 kr för ökat underhåll för att sedan avräkna 7.700 kr i brandförsäkring (som skall betalas extra ändå) hamnade advokatens sifferteater på 65.5000 kr, d v s en höjning med 77 %.
39 196 kr för jorden 6 000 förde gamla längorna och 48 000 kr för bostaden!
Jag sade att jag blivit mållös.
Det blev debatt om friköp. Greven hävdade att han ägde jorden med fideikommissrätt därför att han stod som fysisk ägare med lagfart i fastighetsregistret. Att det var fideikommiss-urkunden som skulle hindra honom från att sälja, det ville han vifta bort.
Jag gick hårt åt dem för deras krav. Allt vad Svenssons skapat ärver greven. Fideikommisset ärver oss frälsebönder sade jag och fäste blicken på den gamle och den unge och såg på ordföranden.
Ordföranden insåg att det inte skulle bli någon förlikning och sade att det fick bli ett sammanträde till hösten med syn på stället. Ett förlikningsförslag skulle de i alla fall meddela. Det gjorde de. Jag hade i förväg räknat ut det, 58000+37000:2 =47.500 avrundat 47 000!
Besked med bevisinlagor skall lämnas senast den 10 maj. Det blir NEJ!!!!!!!
Fick en rörande anteckningsbok som farfadern skrivit 1924-1954, noggranna noteringar underhåll respektive förbättringar. Boken är guld värd. Samtidigt ett enastående bevis för den insats som är representativ för så många under Trolle Ljungby.
En annan sida av ofriheten under greveriet, är den sociala sidan. Förr kunde det var mera status att vara gift med en arrendebonde än med en arbetare. I dag är det tvärtom.
Hustrurna som kommer från andra miljöer ser sig och familjen som varande undersåtar till ett patriarkalt ogint främmande system. Andra unga familjer med hus eller egna gårdar har på ett helt annat sätt kunnat ligga i framkanten med moderniteter (och semestrar). Arrende släpar efter. Det tar emot att själva investera och kanske senare få betala arrende på vad de bekostat. Tyvärr har flera unga familjer splittrats av systemet. Några unga ger nu upp under Trolle-greven.



Rune Persson (till vänster i bild)
Pensionerad lantbrukare i Ynde

6 kommentarer:

  1. Du har skrivit en fantastisk bok, Björn. Började läsa den nyligen och kunde inte sluta, det var helt förhäxande knäppt och varmt och skrämmande och välskrivet. Jag hade ingen jävla koll alls men nu är allt upplyst! Hoppas det kommer fler efterdyningar från politiskt håll bara. Om jag vore Margot Wallström (eller annan valfri socialdemokrat som vurmar för bevarande av gamla tapeter på bekostnad av ALLT ANNAT) skulle jag skämmas, göra offentlig avbön och arbeta lite för en 2000-talsanpassad lagstiftning som kompensation. Pinigt, pinigt, pinigt.

    SvaraRadera
  2. Fortsätt det goda arbetet!

    SvaraRadera
  3. Tråkig historia - men det är väldigt DUMT att investera sådana summor pengar i något som någon annan (person eller stiftelse)äger. Rune Persson visar ännu en gång att han antingen inte kan sin historia eller blandar bort den med flit. Marken ägdes av godsägaren redan innan fideikomissbildningen( det är det som menas med frälsejord), den hade förvärvats på laglig väg, och det har aldrig varit fråga om någon förläning. Skatterätten upphävdes mot slutet av 1700-talet.
    Arrendebönderna äger naturligtvis det som de själva byggt eller anlagt, det är aldrig fråga om att någon annan skulle ärva detta. Varför inte försöka sälja anläggningarna till godset i stället? För övrigt är arrendet (som endast gäller vad godset äger) som förelås av godset rimligt, men vi får val se vad arrendenämnden bestämmer i frågan. Att kalla systemet främmande - vad menar han med det? Har Rune Persson någon koppling till de politiska grupperingar som anammat detta ord för att glorifiera det "äkta svenska"?

    Majsan

    SvaraRadera
  4. Tänker ni inte lämna in några bevis till den 10 maj? Vore inte det kontraproduktivt?

    Holmfrid

    SvaraRadera
  5. Har ni överhuvudtaget några bevis?

    Holmfrid

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera!